Psihopat de meserie


Cei mai multi psihopati sunt in functii de CEO.

Asta nu inseamna ca data viitoare cand treci pe langa seful tau o sa te lipesti de perete impietrit de frica. Si nici ca in timpul liber isi face de lucru in subsol cu vreo bormasina sau drujba – desi majoritatea celor cu astfel de hobbiuri sunt (cel mai probabil) psihopati. Totusi, ce este psihopatia?

Psihopatia este o tulburare de personalitate caracterizata deseori de emotii superficiale (in special lipsa fricii), toleranta ridicata la stres, lipsa empatiei, sange rece, lipsa sentimentului de vinovatie, egocentrism, caracter superficial, abilitati de manipulare, iresponsabilitate, impulsivitate si comportament antisocial cum ar fi tendita spre criminalitate si stilul de viata parazit.
Via The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success

Acum ca stim cum arata un profil de psihopat, sa vedem si in ce domenii de activitate ii putem gasi cel mai frecvent (a nu se intelege ca TOTI CEOii, sau oricare dintre cei de mai jos, sunt psihopati):

TOP 10 profesii care recruteaza psihopati:

 1. CEO
 2. Avocat
 3. Media (TV/Radio)
 4. Om de vanzari
 5. Chirurg
 6. Jurnalist
 7. Ofiter de politie
 8. Cleric
 9. Chef (Bucatar)
 10. Functionar public

Acum ca ne-am ingrozit gandidu-ne la toate persoanele pe care le stim in domeniile de mai sus, hai sa ne relaxam cu gandul la cele mai putin atractive functii pentru un psihopat.

Top 10 profesii total neinteresante pentru Ted Bundy:

 1. Ingrijitor
 2. Asistent medical
 3. Terapeut
 4. Mestesugar
 5. Stilist
 6. Voluntar (Caritate)
 7. Profesor
 8. Artist
 9. Doctor
 10. Contabil

Intrebarea evidenta este DE CE?

Din profilul unui psihopat ne putem da seama ca sunt persoane care cauta sa aiba putere. Profesiile din topul celor mai cuminti oameni nu sunt unele care sa-ti aduca cine stie ce statut de superioritate sau putere. In plus, in acest top regasim profesii care presupun relationarea cu oamenii, gestionarea emotiilor, deservirea altor persoane si oferirea de ajutor. E de la sine inteles de ce nu ar fi atrasi de aceste pozitii si, in plus, nu ar fi nici foarte buni la oricare din ele.

Insa…prima lista (din care am exclus intenționat  meseria de criminal in serie) insira o serie de profesii care ofera autoritate, putere asupra altora, iar multe dintre ele presupun abilitatea de a lua decizii obiective, fara implicare emotionala. Ei bine, aici psihopatii se pot simti ca acasa si pot inflori.

Acestea fiind spuse… acum inteleg perfect emisiunea Master Chef.

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: