Din nefericire, ca in oricare alta meserie, exista si psihoterapeuti nu atat de buni. Asa ca n-as putea spune ca ei nu exista. La fel cum mi-ar fi imposibil sa spun ca psihoterapia este pentru toata lumea. Nu este. Insa, pot sa afirm ca, daca pe baza unei experiente nefericite cu un anume terapeut sau o anumite abordare sau tehnica, cineva decide ca terapia este, in general, trombon, atunci acela se confrunta cu o eroare de logica. Din fericire insa, eroarea de logica exista mai frecvent decat un terapeut nu atat de bun. Spun din fericire pentru ca aici intra in actiune terapeutul bun.
Asadar, scriu acest post in apararea celor care stiu ce fac in cabinet si in sprijinul celor care au avut o experienta terapeutica negativa, in speranta ca cei din urma sa depisteze generalizarea facuta (considerata, repet, o eroare de logica) si sa isi mai dea o sansa.
1. Trombon: Terapeutii nu sunt de incredere. Subiectul lor de la cafea vor fi secrete tale.
De fapt… Noi chiar luam in serios confidentialitatea. Una dintre principalele lucruri de care avem grija este sa te facem sa te simti in siguranta, iar spatiul cabinetului de terapie este considerat sacru. Mai mult decat atat, exista si o lege care ne interzice sa divulgam orice informatie despre pacient. Insa, vom incalca confidentialitatea in cazul in care povestesti despre planurile tale de a-ti face rau tie sau altora din jur. Si asta daca esti suficient de credibil. In plus, in primele sedinte vom discuta despre limitele confidentialitatii inainte de a intra in detalii personale. Iar discutia despre confidentialitate poate fi redeschisa oricand simti nevoia. Este foarte important sa te simti in siguranta si daca exista orice context care te face sa te simti altfel, poti fi sigur ca va fi adus in discutie.
2. Trombon: Terapeutii cred ca le stiu pe toate.
De fapt… Nu le stim si nici nu credem ca le stim. Insa, despre ceea ce stim, stim cu adevarat destul de bine, in special despre cum te putem ajuta sa te ajuti pe tine insuti. De aceea urmam ani de scoala in care invatam sa facem exact asta. In plus, de cele mai multe ori cautam sustinere profesionala din partea unui coleg in care avem incredere si pe care ne putem baza. Asta este ceea ce se cheama supervizare profesionala. Si nu de putine ori ne consultam cu alti colegi atunci cand ne simtim coplesiti sau blocati. Nu le stim pe toate, insa stim sa cautam solutii. Fara educatie, sustinere si consultanta nu ne-am descurca atat de bine, insa cel mai important aspect este acela ca facem toate astea mentinand confidentialitatea promisa.
3. Trombon: Terapeutii fie iti spun exact ce sa faci, fie nu-ti spun nimic.
De fapt… Nu oferim raspunsuri si nici nu suntem acolo sa-ti spunem ce sa faci. Ceea ce facem, insa, este sa incercam sa adresam intrebarile corecte in speranta ca vei raspunde cat mai sincer posibil. Pare destul de simplu. Terapeutul intreaba si tu raspunzi. Frumusetea sta in faptul ca nu exista raspunsuri gresite, atata vreme cat ele sunt sincere. Terapia incepe ca o discutie, urmand ca apoi sa devina colaborare. Incercam sa subliniem alegeri pe baza informatiilor pe care ni le oferi. Nu oferim instructiuni, ci interpretari.
4. Trombon: Terapeutilor nu le pasa de nimeni. Pentru ei este doar un job.
De fapt… Am fi putut urma oricare alta facultate (mai putin electronica si electrotehnica, vorbesc in numele meu), insa am ales sa urmam psihologia (sau asistenta sociala) si apoi sa devenim ascultatori profesionisti. De ce? Pentru ca ne pasa. Chiar credem in puterea vindecatoare a procesului terapeutic. E adevarat ca primim bani pentru a te asculta, insa asta nu inseamna ca ne pasa mai putin de tine sau de ceea ce ai de spus. In plus, nu este doar un job, este un stil de viata.
5. Trombon: Terapeutii nu te asculta cu adevarat.
De fapt… Acultam tot ce ai de spus, fiecare cuvant. In plus, ascultam si ceea ce nu spui prin cuvinte. Suntem atenti la comportamentul nonverbal, la tonul tau, la mimica si la nivelul de interes pe care il manifesti in discutiile cu noi. Toate acestea ne spun mai multe decat ceea ce spui efectiv, mai ales daca suntem la inceputul calatoriei noastre. Mare parte din experienta noastra, ca terapeuti, se reflecta in masura in care reusim sa interpretam ceea ce spui si ceea ce nu spui.
6. Trombon: Terapeutii nu fac nimic pentru a te ajuta.
De fapt… Atunci cand nu suntem in timpul sedintelor de terapie, petrecem destul de mult timp gandindu-ne la ceea ce ne-ai spus sau ce ai facut. In timpul dintre sedinte dedicam ore intregi cautand resurse si intrumente pe care le putem folosi in timpul petrecut impreuna. Lucram pentru tine gandind si actionand. Atunci cand suntem in cadrul sesiunilor de terapie suntem pregatiti datorita muncii de cercetare si interpretare pe care am facut-o cu gandul la tine.
7. Trombon: Terapeutii se astepta sa le vorbesti despre problemele tale si sa plangi.
De fapt… Nu ne asteptam sa ne spui toate secretele tale si toate fricile de la prima intalnire. Ar putea dura o vreme pana cand sa te simti confortabil sa vorbesti deschis si direct despre tine. Insa, ne asteptam sa exista colaborare, ceea ce presupune legarea unei discutii si stabilirea unor obiective. Din fericire, intotdeauna avem acelasi obiectiv, si anume sa te ajutam pe tine sa atingi obiectivele tale, oricare ar fi acelea. Daca nu vorbesti, nu te putem ajuta. Fara informatii, nu avem o baza pe care putem lucra. Terapia seamana foarte mult cu doi oameni intr-o barca. Amandoi trebuie sa vasleasca in aceeasi directie. Plansul si divulgarea secretelor sunt optionale.
8. Trombon: Terapia este doar vorbarie.
De fapt… Adevarul este ca se vorbeste mult in terapie, insa vorbaria este doar mica parte din acest proces. Pe langa a vorbi, terapia inseamna si a face. Vei avea teme de facut, sarcini de realizat, skill-uri de invatat si idei de macinat. Nu e simplu sa fii in terapie. Chiar e de munca. Iti solicita timp, efort, motivatie, implicare si deschidere. Terapia este o activitate.
9. Trombon: De multe ori, terapia face ca probleme sa fie si mai rele decat inainte.
De fapt… De cele mai multe ori vii la noi atunci cand te simti foarte rau sau cand ai probleme semnificative carora abia le mai faci fata. Adevarul este ca, de cele mai multe ori, lucrurile sunt mai rele inainte sa fie mai bune, insa lucrurile pot fi mult, mult mai rele daca nu incerci macar sa faci ceva pentru a fi mai bine. Cel mai greu aspect al muncii noastre este sa nu muncim mai mult decat tine, pentru ca oricat de mult am munci si oricat de mult ne-ar pasa, partea semnificativa a responsabilitatii este pe umerii tai de a actiona.
Suntem platiti sa oferim un serviciu greu de cuantificat, insa uneori nepretuit. Obiectivul terapiei este sa te ajute sa vezi cea mai buna parte cand te afli in cele mai grele situatii. Terapia iti ofera instrumentele, te ajuta sa-ti descoperi resursele si sa le folosesti. Utilizand ceea ce inveti in cadrul terapiei iti dezvolti abilitatile si strategiile de coping pentru a gestiona si cele mai grele si cele mai mai frumoase momente pe care viata ti le ofera. Terapia iti ofera cadrul in care sa practici aceste strategii si sa le inveti. Sau nu. Asta depinde de tine. La finalul terapiei vei fi integrat aceste strategii si le vei folosi in viata de zi cu zi. Sau nu. Tot de tine depinde.
La finalul terapiei obtii ceea ce oferi in cadrul procesului. Si sper din tot sufletul sa nu fie …trombon.