De ce ne scapa solutiile simple


Psihologii cunosc efectul Einstellung inca din anii ’40. Recent, cercetatorii au incercat sa inteleaga mai bine cum functioneaza acest fenomen.

„De regula, creierul nostru prefera mai degraba solutiile familiare, testate, in detrimentul explorarii unor noi alternative” explica Merim Bilalić (Departamentul de Psihologie).

In 1942, psihologul american Abraham Luchins a descoperit acest fenomen numit Einstellung. Luchins a realizat atunci un experiment cu ajutorul unor cani cu apa, unde fiecare cana avea o capacitate diferita. Participantii la experiment au fost rugati sa descopere cum ar trebui sa transfere lichidul dintre cani astfel incat sa rezolve o serie de probleme. Toate exercitiile presupuneau solutii in serii de 3 pasi. Dupa solutionarea mai multor probleme cu acelasi tipar de rezolvare, acestora li s-au dat probleme mai simple de rezolvat. Participantii au utilizat acelasi tip de solutie (in 3 pasi) desi existau solutii mult mai simple pentru rezolvarea acestora.

„Cercetatorii au realizat experimente similare si cu jucatorii de sah” spune Bilalić.

In aceste experimente, jucatorii de sah au fost pusi in fata unei situatii in care ar fi putut aplica o bine cunoscuta regula in 5 pasi pentru a inchide jocul. Jucatorilor li s-a oferit alternativa de a utiliza o secventa mai scurta, de 3 pasi, mai putin cunoscuta, pentru a castiga jocul. Majoritatea jucatorilor au ales varianta cunoscuta. In urma experimentului, fiecare dintre jucatori a fost intervievat cu privire la alegerea sa, iar cercetatorii nu au reusit sa identifice de ce participantii au ales sa ignore alternativa (mai usoara) oferita.

Asadar, Bilalić si colegii sau au decis sa urmareasca miscarile oculare ale jucatorilor de sah cu ajutorul unei camere cu infrarosu.

„Astfel ne-am dat seama ca erau efectiv orbi la alternativa, la solutia mai simpla” spune psihologul.

Privirea jucatorilor a urmarit in totalitatea secventa cunoscuta in 5 pasi si nu s-a abatut de la tipar, chiar daca acestia au afirmat ca au cautat si solutii alternative. Alternativele cautate erau, in mod evident, doar variatii ale secventei de 5 pasi cu care erau familiarizati.

Ceea ce face ca efectul Einstellung sa fie deosebit de dificil este ca majoritatea oamenilor nu este constienta de acest fenomen. Acesta eroare ridica probleme in multe domenii.

„Oamenii cred, in general, ca abordeaza probleme cu mintea deschisa. Insa, in mod inconstient, creierul nostru ghideaza atentia catre cunostinte/solutii pe care le stim deja. Orice informatie care nu se suprapune pe solutiile sau teoriile deja internalizate, tinde sa fie ignorata sau blocata.”

Acesta eroare poate conduce doctorii catre diagnostice eronate sau judecatorii catre decizii conforme cu solutiile precedente pentru cazuri (oarecum) similare, dar nu identice.

Bilalić concluzioneaza: „Trebuie sa fim atenti la erorile noastre de gandire daca ne dorim cu adevarat sa ne imbunatatim modul in care gandim”.

 

 

Sursa: Alpen-Adria University

Comment

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: